close

Caroma Experience Centre

Designed by Archier with the support of HIP V. HYPE Sustainability, Caroma on Collins embodies Caroma’s commitment to sustainable water use in an immersive environment that redefines the traditional showroom. The award-winning project in Alexandria, Sydney, maximises the benefits of passive design, material reuse and biophilic design to improve occupant comfort and wellbeing. HIP V. HYPE Sustainability led with their evidence-based approach to inform design decisions and set ambitious objectives.

CONTEXT

HIP V. HYPE Sustainability led the design team to set the following sustainability objectives for the project:

_Significantly reduce water use by mimicking natural hydrological systems
_Create a biophilic indoor environment though interior landscaping, maximising daylight and natural ventilation
_Reduce material impact through re-use of existing materials
_Prioritise passive design to maintain comfortable internal temperatures all year-round while reducing environmental impact

Image by Katherine Lu

ACTION + ADVICE

_Daylight modelling to underpin the internal landscape design, plant species selection, and deliver productive spaces with minimal artificial lighting
_Internal temperature modelling to inform passive design and ensure the space is comfortable for employees and customers
_Water cycle analysis to inform showroom rainwater collection and reuse, while showcasing Caroma fixtures and fittings

Image by Katherine Lu

IMPACT

Key measures incorporated:

_Passive conditioning supported by an efficient, responsive indirect evaporative cooling system
_LED lighting
_Rainwater reuse system to mimic a natural hydrological conditions
_Focus on biophilia and human interaction with nature, through considered natural light levels and irrigation strategies
_Re-use of materials, including maintaining the existing heritage features of the building shell, to reduce the environmental impact and create a dynamic and engaging environment

Image by Katherine Lu

The project is projected to see the following benefits:

_Excellent natural lighting to maximise plant productivity and create an inviting, healthy and productive space for employees and customers
_85% reduction in potable water use, amounting to 320,000L annually
_Opportunities for staff and customers to interact with nature and water
_Reduced emissions and running costs

Image by Katherine Lu

Hip – Can't be faked
Hype – Don't believe it